zasady działania aparatu RTG

Katalog wyszukanych fraz

Australia, ostatni brzeg

Temat: kiedy najwcześniej zrobić test z krwi? pomocy
Jeżeli wtedy,przed tamtym poronieniem robiłaś również rtg zęba i dopatrujesz
się w tym właśnie przyczyny poronienia,to raczej się mylisz.Owszem,nie powinno
sie robic zdjęć podczas ciąży,bo niby po co zwiększać ryzyko wystąpienia wad
płodu.Powiem Ci tylko tyle,jako stomatolog,obecnie używane aparaty do
wykonywania zdjęć są bezpieczne,wiązka promieniowania jest wąska i obejmuje w
zasadzie tylko prześwietlany obiekt,czyli zęba.A jak pani doktor do tego dołoży
fartuch ochronny na twój brzuszek to raczej nie powinnaś się obawiać.Poza
tym,jeśli tak bardzo nie chcesz tego zdjęcia to przecież i bez zdjęcia jakoś
pacjentowi można pomóc,a przynajmniej spróbować,po otwarciu zęba
niejednokrotnie wiele już można powiedzieć o tym,dlaczego boli,a tym samym
podjąć jakieś działania.Skazywanie Cię na ból jest bez sensu tylko dlatego że
nie chcesz tego zdjęcia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,49082383,49082383,kiedy_najwczesniej_zrobic_test_z_krwi_pomocy.html



Temat: rtg w ciąży
Kiedyś rtg robiło się jako "potwierdzenie ciąży" - było widać kręgosłupik.
Widziałam nawet takie archiwalne zdjęcia. Niestety (albo i na szczęście), szybko
poznano skutki takich działań - upośledzenie umysłowe, wady wrodzone, wady
mózgu. Drugim takim "doświadczeniem" była Hiroszima i Nagasaki. W oparciu o te
obserwacje zakazano ciężanrym robienia rtg, szczegolnie przed 15 tc, kiedy
intensywnie rozwija się mózg. Dzis już nie spotyka się raczej wad związanych z
rtg - mamy potrzebną wiedzę, znacznie lepsze aparaty (nie sieją już promieniami
gdzie popadnie, tylko celują w określony punkt), w krytycznych przypadkach
zarodek można osłonić, zmniejszajac dawkę. W sytuacjach, kiedy rtg było w bardzo
wczesnej ciąży działa zasada wszystko albo nic - albo dochodzi do masywnego
uszkodzenia i poronienia albo dawka jest dostatecznie mała i zarodek rozwija się
prawidłowo. Nawet jeśli obumrze kilka komórek, to pozostałe dzielą się na tyle
intensywnie, ze pokryją straty.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,74345166,74345166,rtg_w_ciazy.html


Temat: Twin Block - osoba dorosła
kila uwag
dla wyjaśnienia paru wątków poruszanych powużej ,pozwolę sobie na kilka uwag.

1. oglądanie telertg, choćby 10 min, niewiele wnosi. można jedynie ocenić
jakość zdjęcia i projekcji.
integralnym elementem tego rtg jest analiza cefalometryczna, którą porawnie
ocenić może ortodonta.
2. ocena zgryzu, bez analizy modeli i symulacji na nich operacji nic nie wnosi.
nie można ocenić, czy dany pacjent ma zgryz, który można operować bez aparatu.
w zasadzie nie powinno wykonywać się op. bez aparatów i kilkukrotnej symulacji
zabiegu na modelach, po uporządkowaniu zębów. często okazuje się, że "krzywo"
ustawiona siódemka nie p[ozwoli na wykoniae prawidłow zabiegu. tego bez
symulacji na modelach nie sosób ocenić.
3. aparaty jest doskonałą deską ratunkową, gdy coś nie do końca wyjdzie podczas
zaiegu. w kilka dni po zabiegu, nawet nico nie udanym, można spro poprawić ale
tylko wtedy gdy są oba łuki ap. stałego.
4. dobrze jest leczyć się u niezależnego od chirurga ortodonty. wtedy łatwiej o
obiektywną kontrolę ich działań.
miałem taką sytuację kiedyś, gdy zabieg wyszedł "średnio". nie musiałem udawać,
że wszystko jest super, tylko zabraliśmy się do naprawiania błędów-z
powodzniem. pacjent doskonale czuł, że coś nie wyszło, bo pierwszy raz stawił
się z całą rodziną.
5. sytuacja, gdy ortodonta chce opinii ortodontycznej od chirurga a chirurg
chirurgicznej od ortodonty powinna budzić nieufność.
kompetencje obu się nie nakładają, każdy bierze odpowiedzialnosć za swoją
robotę.
ortodonta ma prawidłowo przygotować do zabiegu i ukończyć leczenie po, chirug
ma prawidłowo wykonać zabieg.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23692,55874182,55874182,Twin_Block_osoba_dorosla.html


Temat: Bioderka - pytanie o rozpurki
Absolutnie niczego nie zarzucam Tobie. Napisałas zbyt mało informacji w
pierwszym poście, bo istotne sa wyniku USG- powinno byc robione 4-6 tydz.ż i
potem co 4-6 tyg jesli jest nie tak , nie choćby z odwodzeniem i ta kontorla
powinna byc częsta w pzypadku watpliwości poniewaz USG jest badaniem
nieinwazyjnym a dokładnie wszytsko widac, a biodra z dobrych moga sie zrobic w
kazdej chwili niestety złe np. przejśc z IIa w IIb- dziecko jest bardzo
plastyczne, czasem możemy nieświdomie zaszkodzić zła pielęgnacja( kto mamy uczy
jak obchodzic się zbiodrami dziecka i co jest dla nich dobre). Istotne jest WNM
po tej stronie to odwodzenie może być gorsze.
Jesli nie ma wady w USG a jest tylko złe odwodzenie to może warto poddac malucha
rehabilitacji+ pielęgnacja. Te 2 pieluchy to mało, na pampersa zakłada się 2
-3pieluchy flanelowe i to przytrzymuje body, jednak szerokie pieluchowanie u
dziecka 5,5 m może byc zbyt słabe bo dziecko jest coraz sprawniejsze, wieżga
nzkami intensywnie, pieluchy sie przesuwają i nie zdają rezultatu, a szerokie
pieluchowanie to tez sztuka, bo tylko efektywne jest takie pieluchowanie aby
dziecko mialo kości udowe pod katem 90st. w stostunku do panweki, bo tylko wtedy
ona dobrze się w nia wpasowuje i układa( taka zasada działania wszytskich
aparatów). Wtedy może być lepsza metoda np. ćw. rozciagające i wkładanie w
KOszle na dzień dla utrwalenia rozciagnięcia mięśni przez okres 2-3 tyg. jesli
problem jest w mięsniach. Niech ortopeda zrobi na wizycie powtórne USG i
dokładnie okresli parametry stawów i sprawdzi czrzy nie ma przykurczy
przywodzicieli stawu biodrowego-tylko wtedy ma to sens. czy dziecko było dobrze
ulozone w ciązy- czasem skośne ustawienie miednicy daje zaburzenia w rozwoju st.
biodrowych. Dobry lekarz powinien to wszytsko obejrzeć na 1 wizycie, badanie
palpacyjne i skupianie sie na 2 objawach- rtacja w st. biodrowym i odwodzenie to
nie wszytsko, staw biodrwy nie ejst przeciez odizolowany. Wr. watpliwości na usg
robimy rtg.
Nie jestem lekarzem, nie mi podwazac autorytety, ale z racji wykształcenia mam
odrobine pojęcia Przepraszam jesli odebralaś jako naskoczenie mój post, ale
staw biodrowy jest wazny, a lekarze naprawde róznie podchodza i tzreba dooobrego
specjalisty, zeby było czarno na białym. Wkurza mnie takie odwlekanie, zobaczymy
itd. a dziecko rośnie i potem tragedia, bo starszego niemowlaka trzeba wkłdać w
Koszle. B.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,60806935,60806935,Bioderka_pytanie_o_rozpurki.html


Temat: kontuzja kolana
Na temat sensowności robienia RTG w Twoim przypadku już pisałem i
wydawało mi się, że dość jasno i dogłębnie Ci wyjaśniłem, dlaczego nie
ma potrzeby go robić. Lekarz najprawdopodobniej miał rację.

Na temat rozpoznania... mógł to nazwać (delikatnym) "skręceniem",
"naciągnięciem torebki" itd. Na jedno wychodzi - nieznaczne uszkodzenie
aparatu więzadłowego.

Na temat badania klinicznego... Ja pewnie poświęciłbym na nie chwilę
dłużej, ale nie da się ukryć, że diagnoza w tym przypadku praktycznie
postawiła się sama. Zresztą, doświadczony specjalista potrafi często
rozpoznać niektóre choroby, w czasie, kiedy pacjent wchodzi do gabinetu.
Niestety, wtedy lepiej jest "odstawić szopkę", bo wykorzystanie swojego
doświadczenia i wiedzy może paradoksalnie zostać odebrane jako brak
zainteresowania.

Na temat Pyralginy... W tym przypadku zaleciłbym miejscowo Fastum
(5-10cm) - mniej działań nieporządanych i podobna skuteczność (w bólu
kolana, ale już nie np. kręgosłupa).

Co do "dwóch tygodni" i dalszego leczenia. Owszem, dwa tygodnie, ale
przy następujących założeniach:
1. Leczenie rozpoczęte natychmiast po urazie
2. Absolutnie rygorystyczne pilnowanie nieobciążania nogi

No ale tutaj, to już niestety Ty zawiniłaś. Pisałem wielokrotnie, że
leczenie ortopedyczne ma swoje szczególne zasady. Nieprzestrzeganie tych
zasad często skutkuje niepowodzeniem leczenia - nieodwracalnym (do końca
życia, często nawet przy zastosowaniu metod inwazyjnych) niepowodzeniem.

Co mogę Ci poradzić ze swej strony?
1. Stosuj Fastum na to kolano, nawet jeśli ból jest znośny - ból (nawet
słaby) powoduje odruchowe zmiany w stawie, o których już pisałem, ale
chyba nie chciałaś tego przyjąć do wiadomości. Poza tym, lek ten
(podobnie jak rzeczona Pyralgina) działa przeciwzapalnie, a mechanizmy
uruchamiane podczas zapalenia mogą doprowadzić do trwałej przebudowy
tkanek, w konsekwencji - trwałej bolesności.

2. Stosuj zaleconą opaskę. Nawet niech Ci przez myśl nie przejdzie, że
ta opaska choćby odrobinkę zwolni Cię z obowiązku nieobciążania nogi! Ma
ona jednak swoje zadanie i ma być noszona.

3. No i najważniejsze, jak się pewnie domyślasz: kategoryczny zakaz
obciążania nogi! Czytaj: nic poza delikatnym dotykaniem stopą podłoża
podczas chodzenia o kulach. Tak przez dwa tygodnie, niezależnie od tego,
czy dolegliwości miną wcześniej, czy nie. Przez kolejne dwa tygodnie
stopniowe obciążanie nogi (o kulach). Zresztą po co ja się produkuję?
Pisałem o tym dawno temu, a Ty, jak się domyślam, zignorowałaś sprawę.
Wcale się nie zdziwię, jak już jest za późno, ale życzę szczęścia.

Pozdrawiam
Piotr


Źródło: topranking.pl/1849/kontuzja,kolana.php


Temat: Zmarła, bo nie zrobiono jej prostych badań?
cccykoria napisała:

> > Czyżby twoja córka była świnią? świńska grypa to grypa świń
>
> jest nie na miejscu i wielkim nietaktem.W realu dostalbys
> w twarz !
wątpię - miałoby to poważne konsekwencje dla Pani
> Zdanie zmienilam o Tobie to przykre ,ale chyba masz to
> gdzies...
no cóż czasem trzeba człowieka poruszyć by zrozumiał pewne fakty
grypa jest grupą dość złożonych prawdopodobnie o wspólnym pochodzeniu wirusów -
są specyficzne gatunkowo
dotychczas uważano że są bardzo ograniczone możliwości pasażu między gatunkowego
epidemia ptasiej grypy wykazała, że nie jest to takie trudne i zmarło kilka osób w jej trakcie
kanon - człowiek nie jest się w stanie nią zarazić
fakt - masywna infuzja wirusów ptasich do pęcherzyków płucnych może wywołać zapalenie płuc
w przypadku wirusa świńskiego jest ten pasaż łatwiejszy, ale w praktyce transmisja wirusa z człowieka na człowieka jest mało prawdopodobna

obecna reklamowana epidemia z cała pewnością nie jest epidemią wirusa świńskiego ( świnie przechodzą świńską grypę bezobjawowo)
jest to nowy wirus ludzki - zarówno neuronidaza jak i hialuronidaza przeszły z wirusów świńskich; ale inne cechy są typowe dla wirusa ludzkiego ( publikacja Science - ponad 2 miesiące temu - czytałem w Timesie:) )
> Nie wierze ,dlaczego tak bronisz dr.? Uwazasz ,ze obojetnie
> jaki antybiotyk pomoze?
> Nieraz trzeba zmienic kilka antybiotykow ,aby zapalenie pluc
> ustapilo.
Nie. Antybiotyk potrzebuje czasu na działanie. Widziałem zgony młodych dotychczas zdrowych ludzi na zapalenie płuc, na leczeniu zgodnym z posiewem. To się zdarza. Każda infekcja może przejść w posocznicę. Polecam mój esej o posocznicach. Łatwo go znajdziesz za pomocą googla.
Nie bronię lekarza - bronię zasady. Być może doszło do błędu medycznego. Niemniej nie wynika to z opublikowanych faktów. Opublikowane fakty wskazują raczej na niekorzystny przebieg infekcji przy prawidłowym postępowaniu medycznym.
> Co do mojej alergolog/pulmatolog ,to bylo juz po fakcie
> przyszlam na wizyte kontrolna(chodze 2 razy w roku) i
> zawsze daje mi raz do roku na rtg pluc.Jak dowiedzialam
> sie ze przeszlam zapalenie pluc ? na wizycie u kardiolog
> wzielam rtg, potwierdzila to alergolog przy nastepnej
> wizycie .NIE ZAPOMINAJ ZE SA TERMINY I KOLEJKA
Wykonywanie rtg co roku nie ma uzasadnienia meryorycznego. Poza podniesieniem wyceny wizyty z 4 na 10 pkt przez NFZ. To jest bodajże 7 złotych za pkt dla przychodni. Jak jest aparat z demobilu, to można nawet na tym zarobić.
> Napisalam Tobie ,ze horror przeszlam duzo wczesniej i dr
> mieli mala wiedze na temat tej grypy i w Polsce bylo
> jeszcze malo przypadkow zachorowan.Byla to druga polowa
> czerwca tego roku...
Każda choroba jest trudna. Szczerze mówiąc w najbliższej przyszłości czeka nas prawdziwa epidemia grypy. Kiedy? Trudno powiedzieć. Podczas ostatniego większego dryftu ( okresowa sezonowa mutacja ) 1998 - w samych tylko Niemczech zmarło z powodu powikłań 80 000. 4000 w skali całego świata w przypadku nowego shyftu ( nowy wirus - wstrzelenie ) to bardzo niewiele. Szczególnie, że większość zmarłych były to i tak ciężko chore osoby.
> Nie rob z ludzi psychicznych
Nie robię.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,305,104159751,104159751,Zmarla_bo_nie_zrobiono_jej_prostych_badan_.html



Form:

Archiwum

Australia, ostatni brzeg
zasady BHP przy urządzeniach elektrycznych
zasady bhp przy obróbce ręcznej
zasady opisywania ćwiczeń gimnastycznych
zasady kalkulacji kosztów kredytów
zasady gry koszykówkę na wózkach
zasady budowy ogrodowej wędzarni
zasady Piłki Siatkowej plażowej
  • rymowanki dla dzieci mp3
  • treiber netzwerkkarte sis 900
  • system plac jako instrument motywacji
  • indeks 26200
  • herb skoczowa

  • Idziesz do kobiet? Nie zapomnij bicza! Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)
    Gdyby nawet Boga nie było, należało by Go wymyślić. Voltaire (właśc. Francois-Marie Arouet, 1694 - 1778)
    Egoista dobry sobie. Bilewicz Jerzy
    Gdy tygrys umiera, nie traci godności.
    Gdy jesteś szczęśliwy - nie bądź pyszny, gdy jesteś biedny - nie upokarzaj się. Kleobulos